Socialekaart ASVZ

prisma

Prisma
Prisma is een organisatie met ruim 2300 medewerkers en 500 vrijwilligers. Meer dan 100 jaar is Prisma actief in de zorg voor verstandelijk gehandicapten in Noord Brabant. Met meer dan 200 grote en kleine lokaties voor wonen en dagactiviteiten verspreid over de provincie en actief in de ondersteuning bij de mensen thuis kunnen we op bijna elke vraag een zorgaanbod realiseren.

Ook andere doelgroepen kunnen bij ons terecht, zoals dementerende ouderen, autisten en mensen met niet aangeboren hersenletsel. Voor ieder persoonlijk maken we een individueel zorgarrangement.

Volwaardig burgerschap is bij ons een belangrijk uitgangspunt. Gerespecteerd worden met je beperkingen en zelf keuzes kunnen maken is een vanzelfsprekendheid.

 

 

Visie prisma
‘Zo normaal als mogelijk, speciaal waar nodig.’
in de visie van Prisma staat de kwaliteit van het leven centraal.

Wij vinden dat mensen met een handicap recht hebben op een zichtbare, volwaardige plaats in de samenleving. Prisma ondersteunt mensen met een handicap, hun familie en hun netwerk. Deze ondersteuning van Prisma is erop gericht om hen als individu op een zinvolle wijze te laten deelnemen aan de maatschappij. Dit vraagt om een actieve, ondersteunende benadering van de samenleving. Prisma werkt daarom samen met maatschappelijke partijen in wijken en buurten. Prisma vindt het belangrijk om  mensen met een handicap zoveel mogelijk zeggenschap te laten hebben en houden over hun eigen leven.

 

 

Doelstelling Prisma
Mensen met een handicap zijn in de eerste plaats burgers die net als andere burgers volwaardig moeten kunnen functioneren in de samenleving. Zelf kunnen opkomen voor je rechten, zelf kunnen bepalen waar je wilt wonen, werken en je vrije tijd wilt besteden en met wie. Daarbij is de handicap de mate waarin iemand hierin ondersteund moet worden. Prisma biedt vanuit een respectvolle houding ondersteuning bij:

* Het ontwikkelen en/of handhaven van de competenties van mensen met een handi­cap;

* Het stimuleren tot en het faciliteren van mensen met een handicap bij het maken van persoonlijke keuzes en het nemen van verantwoordelijkheden;

* Het creëren, in stand houden en uitbreiden van het sociale netwerk van mensen met een handicap.  Prisma vervult in deze een voortrekkersrol (flexibel en vernieuwend) richting maatschappelijke organisaties en collega-instellingen in de regio.

Soort Hulp dat de Instelling kan bieden:
Wij bieden de mensen: verblijf, behandeling, activerende begeleiding, ondersteunende begeleiding, verpleging, persoonlijke verzorging, huishoudelijke verzorging.

Prisma kan in veel gevallen uitkomst bieden door delen van dit huishouden uit handen te nemen, meestal tijdelijk, soms van korte duur soms voor langere tijd.

Mensen van Prisma kunnen je helpen jezelf beter te helpen. Ze hebben veel ervaring met het aanleren van bepaalde vaardigheden. Soms is het nodig gebruik te maken van bepaalde aangepaste materialen om net zo makkelijk door het leven te gaan als ieder ander.

 

Doelgroepen
Prisma biedt zorg en ondersteuning in alle levensfasen. Kinderen en hun ouders kunnen terecht voor advies, behandeling, dagbesteding, thuishulp, gezinsbegeleiding, enz. Voor degenen, die een eigen appartement of groepswoning zoeken heeft Prisma een groeiend aanbod in veel dorpen en steden in Brabant. Veel ouderprojecten worden door Prisma begeleid in het realiseren van de woonwensen van hun kinderen. Mensen van 0 tot 55+ Van laag tot hoog niveau en met alle stoornissen etc.

 

 

Beperkingen instelling
Een beperking van Prisma, is dat er niet altijd even goed gecommuniceerd word tussen alle instellingen en voorzieningen. Ook is een beperking, dat er eigenlijk altijd wel een tekort aan geld is. Er moet altijd bespaart worden.

 

 

Met welke instellingen werkt Prisma samen? Wat is de functie van die samenwerking?
Onze mogelijkheden tot ondersteuning willen we voortdurend ontwikkelen zodat deze blijven aansluiten bij de door u gestelde ondersteuningsvragen. Prisma werkt nauw samen met maatschappelijke organisaties die hierdoor op hun terrein passende ondersteuning willen en kunnen bieden aan mensen met een handicap. Onze relatie met de zorgkantoren in Brabant, het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg), het CVZ (College voor Ziekenhuisvoorzieningen) en het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) is uitstekend te noemen.

 

 

Organigram:
http://mavim.prismanet.lan/Documenten/Beleidsnotities/Organigram%20Prisma.DOC