Socialekaart ASVZ

bureau jeugdzorg

Bureau Jeugdzorg

Missie en visie
Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant beschermt in hun ontwikkeling bedreigde kinderen van 0 tot 18 jaar en zorgt ervoor dat zij de juiste zorg krijgen. Dat is onze missie en daar staan we voor. De hulp bieden we niet zelf, maar we zorgen er wel voor dat kinderen, ouders en opvoeders die krijgen bij de juiste hulpverleningsinstelling.

Bureau jeugdzorg draagt er zorg voor dat de cliënt ( jeugdigen en hun ouders ) toegang krijgt tot brede jeugdzorg. Het belang van de jeugdige staat hierbij voorop. Wij werken vanuit de Wet op de jeugdzorg, waarbij het internationale Verdrag voor de Rechten van het kind richtinggevend is. In ons werk staat de hulpvraag van de cliënt voorop. Wij gaan uit van de eigen verantwoordelijkheid van de cliënt. Daar waar bescherming en toezicht nodig is nemen wij nadrukkelijker verantwoordelijkheid. Onze werkzaamheden stemmen wij, in samenwerking met onze partners in de eerste- en tweede lijn, af op de samenhang van keten. Wij werken ontwikkelings- competentie- en systeemgericht. In ons handelen zijn respect, alertheid en snelheid de belangrijkste pijlers. Wij geven aandacht waar het nodig is, ondersteuning waar het kan en beschermen en houden toezicht waar het moet.
Onze missie en visie hebben wij vertaald in de slogan:' Omdat je belangrijk bent' .

 

Jeugdzorg wil een bijdrage leveren aan het creëren van een prettig leefklimaat waarin kinderen en gezinnen zich evenwichtig kunnen ontwikkelen.

Vanuit de optiek dat signaleren van mogelijke probleemsituaties is een vroeg stadium meer vruchten afwerpt dan wachten tot een probleem escaleert, hanteert men een preventieve werkwijze. Om dit te bevorderen worden diensten laagdrempelig en zo dicht mogelijk bij de klant aangeboden, met name op die plekken waar kinderen en gezinnen bijeen zijn.

Doelstelling
Ouders en opvoeders met wettelijk gezag blijven altijd verantwoordelijk voor een gezonde ontwikkeling van hun kind; dát is ons uitgangspunt. Wij nemen eventuele problemen niet over, maar bieden wel de nodige ondersteuning die naar de juiste hulp moet leiden.

Het doel van de jeugdzorg in Nederland is om kinderen op te laten groeien in een veilige omgeving. Soms komt deze omgeving in gevaar, als er bijvoorbeeld weinig geld is voor de opvoeding van de kinderen of als het een ouder niet lukt om zelf voor de kinderen te zorgen. De omgeving van een kind komt ook in gevaar wanneer er thuis veel wordt gescholden, wanneer een kind wordt verwaarloosd, of wanneer het kind seksueel wordt misbruikt. Als dit het geval is grijpt de jeugdzorg in om de situatie voor het kind te verbeteren.

Soort hulp dat Bureau jeugdzorg biedt.
Ouders en kinderen melden zich in eerste instantie met hun vraag of probleem bij een zogenaamde eerstelijns voorziening. Bijvoorbeeld een Centrum voor Jeugd en Gezin. Wanneer sprake is van ernstige en ingewikkelde opvoedings- of opgroeiproblemen, kunnen ze bij Bureau Jeugdzorg terecht. Samen met de ouder en/of het kind schatten we in óf er hulp nodig is en welke hulp het beste past. Bij voorkeur doen we dat op vrijwillige basis, maar soms verplicht zoals bij Jeugdbescherming en Jeugdreclassering.

Overigens kunnen derden, zoals huisartsen, leerkrachten of buren, ook contact opnemen met Bureau Jeugdzorg als zij zich zorgen maken over een kind. Of kindermishandeling waarnemen of vermoeden.

Het leren van nieuwe vaardigheden die leiden tot ander gedrag. Hierbij wordt gebruik gemaakt van leertheoretische principes uit de operante leertheorie, de sociale leertheorie en de zelfbepalingstheorie. Als middel maakt men gebruik van persoonlijke gesprekken met cliënten ( gezinsgesprekken en individuele gesprekken), het doen van oefeningen en het geven van opdrachten.

Bureau jeugdzorg helpt kinderen en jongeren tot 18 jaar bij het opgroeien,  en ouders bij het opvoeden.

Een kind of jongere kan in de problemen komen, ouders weten hier dan geen raad mee. Bureau jeugdzorg geeft aandacht, steun en bescherming aan kinderen, jongeren en hun ouders. Dit gebeurt gratis en vertrouwelijk.

Bureau jeugdzorg verwijst door naar andere zorgverleners. Wanneer een probleem ingewikkeld is kan hier met meer disciplines naar gekeken worden.

Bureau Jeugdzorg beschermt en houdt toezicht.

We kijken of het goed gaat met het kind of de jongere, en of de situatie in het gezin verbetert. Als een minderjarige in aanraking komt met de politie, krijgt hij of zij te maken met de jeugdreclassering. Ook de jeugdreclassering valt onder Bureau Jeugdzorg. We begeleiden kinderen en jongeren die met de politie en justitie in aanraking zijn gekomen. We gaan met hen mee naar de rechtbank en helpen hen om uit de problemen te blijven. Kindermishandeling, verwaarlozing, seksueel misbruik: iedereen kan het vroeg of laat tegenkomen. Bij de buren. In de familie. Op het spreekuur. In de klas. Of thuis. Word je zelf mishandeld, verwaarloosd of misbruikt? Dan kun je met ons bellen. We luisteren naar je en helpen je. Je kunt met ons overleggen wat je het beste kunt doen. Denkt u dat een kind of jongere in uw omgeving mishandeld, verwaarloosd of misbruikt wordt? Ook dan kunt u ons bellen voor advies.

Doelgroepen van de instelling.
kinderen van 0 t/m 18 (+) jaar en hun ouders, met enkelvoudige psychosociale problemen. Het kan o.a. gaan om ADHD zonder comorbiditeit. De problemen komen niet voor in combinatie met ernstige sociale, psychische, psychiatrische en/ of lichamelijke problemen; er is eveneens geen sprake van psychiatrische hulpverlening in het recente verleden.

Beperkingen
Wanneer ouders van de kinderen niet mee willen werken aan een behandelplan of proces. Ook kan het zo zijn dat kinderen niet mee instemmen.

Ouders blijven de verantwoordelijke.

Organogram:
http://www.jeugdzorg-nb.nl/bestanden_website/Over_BJZ/ORGANOGRAM22010.pdf

Welke instellingen werken samen? Wat is de functie van de samenwerking.
Wij ontwikkelen een hechte samenwerkingsrelatie met de Centra voor Jeugd en Gezin en de daarin opgenomen instellingen. Doorverwijzingen en uitwisseling van informatie verlopen snel en soepel. Wanneer meerdere zorginstellingen betrokken zijn bij onze cliënten, verzorgen wij de coördinatie van de zorg.

Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant valt onder directe verantwoordelijkheid van het Brabantse provinciebestuur, dat ook als financier optreedt. Beide organisaties staan voor hetzelfde belang: het bieden van zorg aan kinderen en jongeren. Daarom werken ze nauw samen om de kwaliteit van de jeugdzorg te verbeteren. Bijvoorbeeld door overbodige regels en andere bureaucratische zaken aan te pakken.

Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant werkt op tal van gebieden samen met organisaties die bij jeugdzorg betrokken zijn. Zoals de Centra voor Jeugd en Gezin. De belangrijkste taak van deze centra is het bieden van licht ambulante zorg, waardoor zwaardere hulp kan worden voorkomen. Maar áls er sprake is van zwaardere problemen, dan melden de centra dat bij Bureau Jeugdzorg. Op die manier vullen deze nieuwe organisatie en Bureau Jeugdzorg elkaar goed aan en ontvangen cliënten sneller de juiste hulp.

‘Zorg voor Jeugd’ is een signaleringssysteem, waarmee hulpverleningsinstanties kunnen zien of een kind ook al bij een andere instelling bekend is. Daardoor kunnen deze instanties de hulp aan een cliënt snel en adequaat op elkaar afstemmen. En risico’s die kinderen en jongeren lopen eerder herkennen. In ‘Zorg voor Jeugd’ werkt Bureau jeugdzorg Noord-Brabant samen met instellingen als maatschappelijk werk, Halt, GGD, Thuiszorg en de Raad voor de Kinderbescherming.

Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant zet in op een betere samenwerking in de jeugdbeschermingketen. Bijvoorbeeld met de Raad voor de Kinderbescherming en de rechterlijke macht. Verder overleggen we regelmatig met bestuurders, ketenpartners en zorginstellingen. Onder meer om het aanbod binnen de jeugdzorg beter op elkaar af te stemmen.

In ‘Zorg voor Jeugd’ staan de gegevens van de kinderen uit Noord-Brabant. De gegevens zijn afkomstig van de Brabantse gemeenten. Naast Bureau Jeugdzorg werken ook instellingen als maatschappelijk werk, Halt, GGD, de Raad voor de Kinderbescherming en thuiszorg met het systeem.

Kinderen en jongeren
www.kindertelefoon.nl
Zoek je een anti- verveeltip? Wil je een verhaal of droom kwijt? Chatten met een medewerker van de Kindertelefoon? Of gewoon lekker klagen? Dat kan allemaal op deze site!

www.kindermishandeling.nl
Hier leggen ze je uit wat kindermishandeling is. Er staan ook verhalen op van kinderen die rotdingen hebben meegemaakt. En wat ze daartegen hebben gedaan.
www.kinderrechtswinkel.nl
Hier vind je gratis en vertrouwelijk advies over rechten en plichten, wetten en regels. Wil je jouw probleem uitleggen aan de politie, de school, je ouders of de kinderrechter? Dan helpen ze je bij het schrijven van een brief. Ook handig als je een werkstuk voor school moet maken over rechten.
www.rechtenvanhetkind.nl
www.kinderrechtswinkel.nl

Kinderen hebben rechten! Die leggen ze uit op deze sites. En er staan verder ook veel nieuwtjes en fun op.
www.pleegzorg.nl
In Nederland zijn er duizenden pleegkinderen: kinderen en jongeren die bij iemand anders wonen. Tijdelijk, of tot ze 18 jaar zijn. Op deze site lees je hier meer over.
www.jip.org
Bij het JIP (Jongeren Informatie Punt) kun je terecht voor informatie, advies en ondersteuning over bijvoorbeeld op kamers gaan, seksualiteit, drugs, gepest worden of geldzaken. Het JIP helpt gratis en anoniem.

Ouders en opvoeders
www.huiselijkgeweld.nl
Het Netwerk Huiselijk Geweld is een verzamelpunt van informatie over huiselijk geweld. Je vindt er adressen van hulporganisaties bij jou in de buurt.
www.pleegzorg.nl
Deze pagina's zijn speciaal voor ouders van wie een kind naar een pleeggezin gaat of daar al woont.

Algemeen
www.kindermishandeling.info
Het Expertisecentrum Kindermishandeling geeft informatie over preventie, signalering en hulpverlening.
www.kinderbescherming.nl
Dit is de site van de Raad voor de Kinderbescherming, met nieuws en informatie.
www.amk-nederland.nl
Het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) is er voor iedereen die zich zorgen maakt over kinderen in zijn omgeving en denkt dat ze mishandeld worden.
www.jeugdzorg.nl
Het Expertisecentrum Jeugdzorg geeft op deze site informatie en nieuws over ontwikkelingen in de jeugdzorg.
www.mogroep.nl
De Maatschappelijk Ondernemers Groep is de brancheorganisatie voor Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening, Jeugdzorg en Kinderopvang.
www.wss.nl
De William Schrikker Groep biedt hulp, advies en ondersteuning aan kinderen met een handicap of een chronische ziekte, wanneer er sprake is van ernstige opvoedingsproblemen
www.sgj.nl
De SGJ (Stichting Gereformeerd Jeugdwelzijn) is een landelijke instelling voor christelijke jeugdzorg.
Zij biedt hulp aan kinderen, jongeren en gezinnen, met als belangrijk uitgangspunt het christelijke geloof.